For praktisk info om montering og opphenging, se hvert materiale: alu-plate, lerret, kunstpapir.

Her er våre beste tips for å planlegge, plassere og henge opp veggbilder. Se bildeutvalget vårt med fotokunst av natur og urbane motiver.

Velge ett stort eller flere mindre bilder

Dette er et valg mange lurer på. Vi anbefaler å kjøpe ett eller to store bilder på en vegg. Man får et langt roligere uttrykk og mer imponerende interiør.

Bilde av dame i åker med ravner

Ett stort bilde

Ett stort bilde alene på veggen kan gi et rent og tøft utseende på rommet. I tillegg vil et stort enkeltstående bilde prege rommet og gi inntrykk av at rommet er større enn det er. 

To bilder fra California på en soveromsvegg

Bildevegg med 2 eller flere bilder

Bildevegger er veldig populære og betyr at man finner en fin komposisjon på veggen med flere bilder. Hvis du skal ha to bilder på én vegg, prøv å velge to bilder som har omtrent samme visuelle tyngde. Her snakker vi ikke om antall kilo bilde, men størrelse og motiv. Ett lyst sort-hvitt bilde og ett mørkt sort-hvitt bilde (i samme størrelse) vil i utgangspunktet skape en ubalanse på veggen. Noen ganger kan en slik ubalanse skape en interessant spenning og fungere veldig bra, men som enkel grunnregel er det noe man bør unngå.

Finne plassering av bilder på veggen

Merk opp veggen på gulvet

Hvis du har plass, avmerk et område på gulvet med maskeringstape, som tilsvarer størrelsen på veggen. Gå opp på en krakk og se for deg at du ser bort på veggen.

Maskeringstape på veggen

Har du dårligere plass på gulvet, prøv å merke av ytterkanten av bildet på veggen, for å få et inntrykk av plassering ift andre elementer. Kan du Photoshop eller noe annet bildebehandlingsprogram? Ta et bilde av veggen og lim inn det nye bildet (du kan høyreklikke og kopiere bildene på produktsiden), og så skalerer du størrelsen til ca riktig dimensjon.

Heng bildene i øyehøyde -og ikke for høyt

Heng bilder slik at du ser ca midt på de, dvs. avstand fra gulv til midt på bildet kan være rundt 170cm. Hvis noen i huset er 210cm på strømpelesten anbefaler vi at vedkommende godtar at han/hun må se litt ned på bildet.

Beregn riktig avstand til annet interiør

Ikke heng bildene for tett inntil sofaer og lignende, plasser bildene ca 30cm over en sofa eller andre deler av interiøret.

Bruk det gylne snitt for å plassere bildet

Dette er litt mer tidkrevende, du må regne litt på det først, men fordelen er at avstandene faktisk er relatert til størrelsen på bildet og ikke en generisk regel. Det gylne snitt er basert på naturens egen formel og føles intuitivt harmonisk og riktig. PS. Når man deler opp bilder i tre soner er dette bare en forenkling/avrunding av det gylne snitt.

1. Mål bildets høyde i cm.
2. Multipliser bildets høyde med 0,382.
3. Ta 140cm ( som vi bruker som et utgangspunkt for senterhøyden ) og trekk fra tallet du kom frem til i steg 2.
4. Du er i mål! Det tallet du har nå er avstanden fra gulvet til underkant av bildet.
Du kan også bruke samme oppskrift for å sette avstand horisontal til for eksempel en vegg.

Hvordan henge opp flere bilder sammen

Heng bildene på linje i overkant, underkant eller senter

Har du to eller flere bilder på én vegg, heng de sammen slik at de er visuelt gruppert. Det vil si at det er mindre luft mellom bildene enn det er luft mot gulv, tak og vegger. Heng bildene på en imaginær linje, det vil si at de henger på linje i overkant, i underkant eller midt på. I praksis betyr det en midtlinje rundt 170cm fra gulvet til midt på for hvert bilde, en felles bunnlinje (heng opp det første bildet og finn en felles avstand fra gulvet som kan brukes på alle bildene eller topplinje (tilsvarende som for bunnlinje, finn en avstand som fungerer for alle bildene).

To like høye landskapsformat bilder vil du henge slik at de har en rett linje i både underkant og overkant. Ett landskapsbilde og ett bilde i høydeformat kan du heller sentrere i forhold til midten/senter på begge bilder.

Avstand mellom bilder

Hvis du har mer enn to bilder, prøv å bruk samme avstanden mellom alle bildene, fra minimum 2cm og oppover. Større bilder = større avstand. Kombiner gjerne forskjellige formater og størrelser på samme veggen. Tenk på tetris spillet, og finn plasseringskombinasjoner som passer for akkurat de bildene du har uten å få store glippeområder. Ved mange bilder, se for deg at det skal være en rett rektangulær ramme i ytterkant av bildene.

Oppheng og festemetoder for bilder

OBS. Selv om vi her deler vår kunnskap og erfaring, kan vi ikke garantere at våre råd er 100% korrekt eller stemmer for dine vegger. Og vi kan naturligvis ikke holdes ansvarlig for følger ved bruk av denne informasjonen, så bruk eller rådfør deg aller helst med fagfolk (snekker feks.) før du henger tunge ting i veggen – spesielt der det mennesker eller dyr oppholder seg under eller nær avstand.

Finn ut hva slags vegg du har. Veggtypen bestemmer hvor lett det er å henge noe på veggen, uten at det faller ned. Bildene våre er ikke veldig tunge, og kravene til feste er dermed langt mindre enn hvis du skulle henge opp et kjøkkenskap med mange titalls kilo belastning.

Mål opp hvor du skal feste skruene. Til de minste lerretsbildene klarer du deg med 1 skrue, men ellers bør du ha 2 i veggen, og da blir det veldig viktig at de får riktig avstand (mål avstanden ift opphengsplassering på bildet) og at de to skruene er vannrett i forhold til hverandre slik at bildet henger helt rett. Du kan som regel måle så det blir identisk avstand fra tak til skruehull, så lenge taket ikke er veldig ute av vater.

Redd for om veggen din tåler vekten av et bilde?

Det trenger du som regel ikke å være. Men du må selvfølgelig bruke riktig skruer og, avhengig av veggtype, plugger i veggen. De store bildene vi selger er nok ikke så tunge som du tror, og et bilde henger tett inntill veggen. Det betyr at selv om du har løs murpuss i veggen og det er lett å røske ut en skrue så vil vekten av et bilde virke nesten kun nedover, og ikke dra skruen/pluggen ut av veggen. Det finnes løsninger for alle vanlige vegger. Spør på verktøybutikken, Jernia, Clas Ohlson, byggevarehus el.l. hvor du også får kjøpt skruer, plugger og verktøy.

Oppheng av bilder på trevegg

På trevegger må du fortsatt huske på at det kan ligge ledninger inne i veggen, så bruk helst en stenderfinner, men utover det bruker du bare vanlige treskruer, enkelt og greit.

Oppheng av bilder på gipsvegg

Du trenger: Gipsanker i riktig lengde ift gipsplatens tykkelse, eller gipsplugg. Drill med bor i samme dimensjon som gipsanker eller kun riktig skruebits hvis du skal bruke gipsplugg. Gipsanker sitter bedre, men er mer komplisert. Enda bedre og langt enklere: en treskrue i passe lengde som du skrur rett inn i en stender (altså en stående trebjelke bak gipsveggen som gipsplatene er festet i).

Slik henger du på stendere (stolper)

For gipsvegger er det aller beste å skru en vanlig treskrue inn i stenderne (de vertikale trestolpene som gipsplatene er skrudd inn i). Har du en stendersøker for hånden? Sansynligvis ikke. Da bruker du bare en liten magnet og dra forsiktig frem og tilbake, opp og ned, på veggen til den finner en gipsskrue. Har du først funnet én skrue så finner du fort flere (over og under) og da vet du ca hvor midt på stenderen er. Det er/skal alltid være 60cm fra midten på en stender til midt på neste stender. Så er det bare å skru en treskrue gjennom gipsen og inn i stenderen, du merker fort om du har bommet for da er det plutselig ikke noe motstand. Hvis du ikke kan henge opp i stender bruker du gipsskrue eller gipsplugg

Utenfor stendere (stolper)

Hvis ikke det passer i forhold til plasseringen så bruker du gipsskruer. Dette er et spesialprodukt som finner i flere varianter. Den enkleste å bruke, som også tåler mye vekt, er en gipsplugg som består av en ekstremt grovt gjenget skrue som du skrur inn med batteridrillen og som du så skrur inn en medfølgende vanligs skrue inn i. Dette har de på bl.a. Clas Ohlson. Alternativet tåler enda mer og kalles for et gipsanker. Gipsankere må være riktig dimensjon ift tykkelsen på gipsen (de finnes også for doble gipsplater), fordi det er metalspiler som presses ut og hekter fast på baksiden av veggen.

Potensielle utfordringer ved gipsvegg

Elektriske ledninger kan ligge rett bak gipsplaten, og du vil definitivt ikke skru en skrue eller borre inn i en strømførende ledning. Stenderfinnere finner også ledninger. Ledninger ligger som regel logisk ift at de går korteste veien mellom en bryter og en lampe f.eks.
Hvis du har en mur eller betongvegg som er kledd inn med gips, må du følge oppskriften for betong og murvegg

Oppheng av bilder på betongvegg/murvegg

Du trenger: Skruer med tilhørende plastplugger (svært viktig at disse hører sammen ift dimensjon) til mur, murbor i samme diameter som plastpluggene, slagdrill/drill.

Slik gjør du

Drill kan fungere hvis det er løsere murpuss el.l., men som regel må man bruke en slagdrill for å slå og bore seg inn i betongen som kan være svært hard. Hullet skal bli så dypt at alt av skruen som skal inn i veggen får plass. Legg skruen ved siden av boret og fest en liten tapebit på boret så ser du når du har boret dypt nok. Dytt boret litt inn og ut underveis så du drar ut murstøvet fra hullet. Når hullet er klar er det viktig å få pirket ut alt murstøv, før du dytter og forsiktig banker inn plastpluggen. Så bruker du en vanlig drill eller skrutrekker til å skru inn skruen så det er igjen en passe lengde å henge bildet på.

Potensielle utfordringer ved betong eller murvegg 

Løs murpuss er som regel bare ytterste centimeter, så bor dypt nok får du bra feste. Du kan treffe på steiner i betongen som er ekstremt harde, da er det ifte letteste å sparkle igjen første forsøk og flytte hullet et par cm. Murstein er hard å borre i, du merker det og det kommer rødt støv ut av hullet, men da sitter pluggen og skruen bra også.

Lyssetting av bilder på veggen

Fargene og nyansene i bildet kommer bedre frem med godt lys. Lyssettingen påvirker veldig hvor mørkt eller lyst man oppfatter et bilde på veggen. Det første vi spør om når noen synes et bilde er mørkt, er hvordan lys det er i rommet. 

Spotlys og effektbelysning på bilder

Bruk gjerne spotlys mot bilder. Unngå å kun ha lys mot bildene, du bør også ha en god bakgrunnsbelysning, altså det lyset som ikke peker direkte mot et bilde eller andre gjenstander.

Gjenskinn i bilder

Noen bildematerialer gir langt mer gjenskinn enn andre: akryl/plexiglass og kunstpapir innrammet i standard glass. Alu-plater, lerret og kunstpapir innrammet i reflerefleksfritt glass gir ingen eller langt mindre gjenskinn. 

Snart Black Week! Lad opp med Instagram give away!

Delta i vår give away på Instagram Du kan vinne et lerretsbilde med et valgfritt motiv (unntatt Bestselger eller Limited Edition) i str. 100×70 cm. Vinneren trekkes lørdag den 23. november.

Veggbilder har Black Week salg fra søndag 24. november til og med søndag 1. desember med opp til 25% rabatt på alle* bilder! Høyest rabatt på de største størrelsene. Og nei, vi har ikke justert prisene i forkant, slik juksing tar vi sterk avstand fra.

*Unntatt Bestselgere og limited edition

Start jakten på det perfekte bildet

Bilder du har sett på

Du har ikke sett noen bilder ennå.

Bildekategorier

Veggbilder.no